You are here
Moj Kladanj 

Kako je “bosanska vijagra” dospjela i na police američkih supermarketa

Zbog svojih ljekovitih svojstava, završila je čak i na policama američkih supermarketa. No, predviđeni neslućeni razvoj zaustavila je agresija na BiH. Muška voda, odnosno kompleks i izvorište na planini Konjuh, već dvije decenije čekaju na novog domaćina, koji će oživjeti taj “raj na Zemlji”, a “bosansku vijagru” vratiti na police domaćih i inozemnih trgovinskih lanaca.Vožnja u rikverc
Do Muške vode vodi cesta koja je odnedavno okategorizirana kao regionalni put, ali koja će tek 2018. godine biti tretirana kao takva. Na tom putu su i dva tunela, probijena početkom 20. stoljeća za potrebe željeznice, a kroz čiju se unutrašnjost automobili ne mogu mimoići. Ukoliko u tunelima nabasate na kamione, koji prevoze trupce za drvoprerađivače, vožnja u rikverc, do proširenja puta, vaša je neminovnost.izvor-muske-vode1 Softić na izvoru: Najčešće dolaze Sarajlije i Tuzlaci Na truckanje, vožnju u rikverc, uzak i klizav put zaboravit ćete istog trena kada kročite u čarobni kompleks Muške vode. U toj zračnoj banji, koja se prostire na 70.000 kvadratnih metara, svojevremeno je bio obavezan boravak sportskih ekipa najmanje deset dana godišnje.Do vode koja djeluje na muškarce i uveseljava žene, dolazi se strmim planinskim puteljkom. Na pola puta od izvorišta umalo da odustanemo, ali nas šumar Danis Softić, na kojeg u međuvremenu naiđosmo, uvjeri da nećemo zažaliti ako se nastavimo penjati. I nismo!– Dubok snijeg i hladna zima nisu spriječili dolazak ljudi koji su željeli natočiti vodu s ovog izvorišta. Najčešće dolaze Sarajlije i Tuzlaci, okupljeni oko planinarskih društava, ali u ljetnim mjesecima dolaze građani iz svih krajeva BiH i regije – govori Danis Softić, koji svakodnevno obilazi taj jedinstveni prostor na kugli zemaljskoj.Napraviti čuda Prvi zapisi o čudotvornim moćima ove vode sežu u 17. stoljeće, kada je putopisac Evlija Čelebi nazvao vodu “izvorom mladosti”. Čelebi je u svojim spisima naveo kako su age i begovi u buradi prevozili vodu, a da je Austro-Ugarska uvrstila kladanjski biser na svoju mapu ljekovitih voda.tuneli-do-muske-vode1Kroz tunele na putu do Muške vode automobili se ne mogu mimoići – Ako je valjala njima, zašto ne valja našim “agama” i “begovima” – godinama se pitaju mještani okolnih sela, koji nestrpljivo čekaju na novi procvat svog kraja.Novijim analizama utvrđeno je kako voda djeluje na smanjivanje krvnog pritiska i šećera u krvi te da poboljšava cirkulaciju i jača vitalnost. Ali, prema mišljenju nekih, najvažnije je što osigurava potentnost pa se s razlogom kaže kako je Muška voda ženska radost.Eliksir zdravlja, prisjećaju se stariji Kladanjci, flaširan je u razdoblju od 1968. do 1992. godine. Već dvije decenije Muška voda otiče u zaborav, a istoimeni hotelski kompleks, sa skoro 150 ležajeva, zjapi prazan.– Muška voda uvijek će se piti i prodavati. Onaj ko zna posao, neće propasti, jer se na prostoru od 70.000 kvadratnih metara mogu napraviti čuda – govore oni.Punih pluća i s natočenim flašama “bosanske vijagre”, krećemo put Tuzle. Valja nam opet kroz tunele, ali… O efektima nećemo ovog puta!
Ovakav potencijal rijetko se sreće
– Dvije decenije traju pokušaji da se kompleks privatizira, ali iza svakog takvog postupka ostajali su samo repovi. Nama je Muška voda itekako značajna. Takav potencijal rijetko se gdje sreće, a iskreno se nadam da će što skorije početi s radom. Dobro se sjećam najslavnijih dana ovog kraja – kaže Jusuf Čavkunović, načelnik općine Kladanj.
Titu nosili vodu
Prava pomama za Muškom vodom zavladala je šezdesetih godina prošlog stoljeća. Flaširanje je počelo 1968. godine, a neki od generala Jugoslavenske narodne armije počeli su praviti vikendice u ovom kraju. Pričalo se da je i Titu točena voda s kladanjskih izvora. Jovanka, možda, najbolje zna je li Muška voda i Titu donijela očekivani efekt.

Related posts

Leave a Comment